Kristīni Misāni, iespējams, atbrīvos jau šonedēļ, bet badastreikam pievienojas arī citas ieslodzītās

Foto – no privātā arhīva

Atbalstot Kristīni Misāni un pieprasot Dānijai ļaut viņai piedalīties tiesā 14. februārī, kur lems, vai Misāne tiks atbrīvota, jo pienākošos sodu jau izcietusi, 10. februārī badastreikam pievienojušās vēl citas Dānijas cietumā ieslodzītās, informē plašsaziņas līdzekļi.

Kā vēsta organizācijā “Glābjam Kristīni Misāni”, paužot atbalstu sievietei, nosodot Dānijas rīcību, kā arī pieprasot tai ļaut Kristīnei piedalīties apgabaltiesas sēdē un aizstāvēt sevi, šodien badastreikam pievienojušās vēl citas Dānijas cietumā ieslodzītās sievietes

Jau ziņots, ka, ar mērķi pievērst uzmanību Eiropas Savienības pilsoņu tiesību ievērošanai, kas aizliedz izdošanu kriminālvajāšanai uz 3. pasaules valstīm, 8. februārī Misāne uzsāka badastreiku.

14. februārī ir paredzēta Dānijas apgabaltiesas sēde, kurā lems par to, vai Misāni atbrīvot un viņa sev pienākošos sodu jau ir izcietusi. Sestdien, 8. februārī, Dānijas prokuratūra paziņoja, ka Misāne tiks izdota Dienvidāfrikai 12. februārī, tā liedzot sievietei ne tikai klātienē piedalīties apgabaltiesas sēdē, bet arī aizstāvēt sevi. Uzzinot par gaidāmo izdošanas datumu Dienvidāfrikai, 8. februārī Misāne paziņoja, ka uzsāk badastreiku.

Misāne 2011. gadā iepazinās ar DĀR pilsoni, un pēc četriem gadiem abiem piedzima meita. Taču starp vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Šo lietu tika piedāvāts Pārņemt Latvijas prokuratūrai, taču tas netika darīts, jo, kā iepriekš skaidroja prokuratūra, Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.

Pievienot komentāru